Veelgestelde vragen

Hieronder tref je een overzicht van de veelgestelde vragen. Heeft u een andere vraag of wordt uw vraag met de antwoorden hieronder niet voldoende beantwoorden, neem dan gerust contact met ons op. We helpen u dan graag verder.

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die zonlicht en straling opvangen en omzetten in gelijkstroom. Zonnecellen zijn gemaakt van silicium. Dit materiaal bestaat voornamelijk uit zand.

Energie die is opgewekt uit onuitputtelijke bronnen noem je duurzame energie. Denk aan biomassa, windenergie, waterkracht energie en dus ook zonne-energie. De zon is nooit op.

Meestal heb je geen vergunning nodig om zonnepanelen op je dak te (laten) leggen. Woon je in een Rijksmonument of valt je huis onder beschermd stads of dorpsgezicht? Neem dan altijd eerst contact op met je gemeente.

Over de voordelen zijn we kort: het is goed voor ons milieu en jouw portemonnee om zonnepanelen te hebben. De zon is gratis, schoon, stil en de voorraad zonlicht raakt nooit op. Per minuut geeft de zon meer energie dan alle mensen op aarde in 4 jaar nodig hebben.

Zonnepanelen hebben af en toe een schoonmaakbeurt nodig, maar geen groot onderhoud. Je kunt de omvormer af en toe stofvrij maken, maar verder schoonmaken is niet nodig.

Reinig uw zonnepanelen eens in de 2 à 3 jaar met een zachte spons en gedestilleerd water. Het kan ook met lauw water maar gedestilleerd/ demi water is beter. Soms moet u vaker handelen. Als u bijvoorbeeld:

  • Zonnepanelen op een plat (aarden) dak hebben, want hoe steiler je dak is, hoe makkelijker het vuil je panelen kan legen als het regent.
  • Woon je op een plek waar veel roet in de lucht zit (industrie, drukke wegen, luchtwegen)

Met uw controlesysteem kunt u zien of uw prestaties achteruitgaan, zelfs als het niet minder zonnig was.

Gebruik nooit schoonmaakmiddelen, een schuurspons of een borstel op uw zonnepanelen. Dit zal ze permanent beschadigen en de opbrengst verminderen. Het is dan ook het beste om je zonnepanelen te laten reinigen door een specialist.

Brand wordt zelden veroorzaakt door zonnepanelen.

U hoeft bij uw zonnepanelen geen bliksemafleider te installeren. Zonnepanelen vergroten de kans op bliksem niet. Soms hangt er al een bliksemafleider op het dak voordat de zonnepanelen worden geplaatst. Dan houden we rekening met de minimaal benodigde afstand tussen het zonnepaneel en de bliksemafleider. Lukt dit niet, dan verwijderen wij in overleg de bliksemafleider of zorgen we voor een aansluiting op het verlichtingssysteem.

Het is belangrijk dat we het metalen montagesysteem en de frames goed aarden (als u geen frame loze panelen heeft). Dit houdt in dat wij u voorzien van een aansluiting op de elektrische aardingsdraad van uw woning. Zo voorkomen we schade door (in) directe bliksemontlading door stromen die de geleidende delen kunnen overstromen. Deze aarding biedt ook extra bescherming tegen schokken voor mensen die op uw dak moeten zijn.

Nee, helaas niet.

Als de stroom wegvalt, schakelt je omvormer ook af. Dat betekent dat jouw zonnepanelen geen stroom meer leveren totdat de netspanning hersteld is

Wp is de afkorting van Wattpiek. Zo drukken we de kracht van zonnepanelen uit. Wattpiek is het maximale vermogen (piek) (watt) dat een zonnepaneel kan genereren.

KWh is de afkorting voor kilowatthour (‘hour is Engels voor uur’). In Nederland zeggen we kilowattuur. Een kWh is een bepaalde hoeveelheid elektrische energie.

Als je de energie die je met je zonnepanelen opwekt wilt gebruiken (en dat doe je ook), dan heb je een omvormer nodig. Dit is een ‘doos’ die gelijkstroom voor u omzet in wisselstroom. Met gelijkstroom kun je thuis niks doen. Met wisselstroom wel, Daarom is zo’n omvormer essentieel.